3+1 Eğitim Modeli

19/03/2021 11:39:42 - 19/03/2021 11:39:42 - 739 Okunma

Günümüzde bir ülkenin gelişmesi ve kalkınması artık sadece nüfusuna veya doğal kaynaklarına değil, sahip oldukları nitelikli, donanımlı, eğitimli ve vizyon sahibi insan gücüne bağlıdır.  Temel amacı sanayi, ticaret ve hizmet sektörüne yönelik nitelikli insan gücü yetiştirmek olan Meslek Yüksekokulları; geleceğimizin teminatı olan gençlerimize; bilgi, beceri, davranış ve birlikte iş görme alışkanlığı kazandırmak suretiyle hayata hazırlanmasında ve iş dünyasının ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün yetiştirilmesinde önemli bir yere sahiptir.

Mesleki ve teknik eğitim sisteminin en önemli unsurunu olan Meslek yüksekokullarında verilen eğitimle birlikte iyi yetişmiş insan gücü, emek piyasalarında oluşabilecek emek arzı kaynaklı olumsuzlukları azaltacağı gibi ülkenin ekonomisine, kaliteli mal ve hizmet üretimlerine de önemli katkıda bulunacaktır.

Kırklareli Üniversitesi Meslek Yüksekokullarının bazı programlarında, öğrencilerimizin eğitim seviyesini ve niteliğini yükseltmek, Üniversite-Sanayi işbirliği çerçevesinde eğitim sisteminde yeni düzenlemeler yapmak, sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikteki elemanı ve personeli günün teknolojileri ve bilgilerine sahip olarak iş dünyası ile birlikte yetiştirmek, istihdam odaklı bir eğitim-öğretim amacıyla 3+1 Eğitim Modeli geliştirilmiştir.

Bu eğitim modeli kapsamında, Meslek yüksekokullarında 4 dönem verilen eğitim öğretimin 3 dönemi örgün öğretim şeklinde, 1 dönemi ise işletmelerde/kurumlarda tam zamanlı uygulamalı eğitim olarak düzenlenmektedir.

3+1 eğitim modelinin amacı; öğrencilerin öğretim yoluyla elde ettikleri bilgi ve becerilerini ilgili sektörlerdeki işyerlerinde uygulayarak, doğru karar verme becerilerini geliştirmek, nitelikli meslek elemanı olarak görev yapacakları işyerlerindeki sorumluluklarını, işçi-işveren ilişkilerini, organizasyon, üretim ve iş güvenliği sistemlerini ve yeni teknolojileri tanımalarını sağlayıcı faaliyetler ve işbaşında deneyim kazanmalarına olanak sağlamaktır.

3+1 eğitim modeli